CHIROPRACTIE

Chiropractie komt van de griekse woorden ‘cheiros’, wat hand betekent, en ‘practos’, wat vertaald kan worden als ‘gedaan door’. Het staat voor een manier van behandelen met enkel gebruik van de handen.

 

IN HET KORT

De basis van de chiropractische filosofie is gebaseerd op de relatie tussen de wervelkolom en het zenuwstelsel, waarbij de wervelkolom een belangrijke rol speelt in de biomechanica en beweging van een persoon of dier. De meest voorkomende reden dat een chiropractor wordt ingeschakeld, zijn problemen met beweeglijkheid, of klachten van pijn. Maar chiropractie houdt zoveel meer in dan de behandeling van deze klachten alleen.

Een chiropractiebehandeling zal een behandeling van het lichaam als geheel zijn. Het zenuwstelsel controleert en coördineert alle systemen in het lichaam en is verantwoordelijk voor het behouden van de gezondheid. Als delen van de wervelkolom niet optimaal functioneren (bewegen), heeft dit een effect op het zenuwstelsel. Door restricties in de wervelkolom te behandelen door middel van chiropractie, krijgt het lichaam de kans om te herstellen door middel van de eigen aangeboren bekwaamheid zichzelf te genezen.

Chiropractie streeft naar optimale gezondheid. Want gezondheid is een staat van optimale fysieke, mentale en sociale gezondheid, niet enkel de afwezigheid van ziekte (Saunders).


fotografie J.Bosschieter