WAAROM

Paarden hebben, net als mensen, baat bij een regelmatige gebitscontrole. Anders dan bij de mens, groeien paardenkiezen en -tanden continu door. Maar ze slijten net zo veel weer af tijdens het vermalen van voedsel. Groei en slijtage zijn niet altijd perfect in balans. Dat kan door een afwijking in het gebit van het paard, of simpelweg omdat onze paarden hun gebit nu eenmaal een stuk minder gebruiken dan hun familie in het wild.

Problemen in het gebit kunnen worden opgemerkt aan problemen bij het eten of tijdens het rijden. Veel vaker echter zijn de symptomen minder duidelijk en worden problemen niet -of te laat- ontdekt.

Door regelmatig het gebit te laten controleren kunnen problemen voorkomen worden, of in een vroeg stadium verholpen worden, wat de levensduur van het gebit kan vergroten.

 

DE BEHANDELING

De gebitsbehandeling moet een aangename ervaring zijn voor paard en eigenaar, en verloopt daarom in alle rust op stal. Vaak is zonder het indoen van de mondsperder al vast te stellen dat behandeling nodig is. De meeste paarden hebben ieder jaar een gebitsbehandeling nodig.

Het paard wordt vervolgens gesedeerd. Dan wordt met behulp van de mondsperder, licht en een spiegel de mond grondig geïnspecteerd. Hierbij krijgt u steeds de mogelijkheid om mee te kijken/voelen.

Bij de behandeling wordt gebruikt gemaakt van elektrisch materiaal, waarmee vlot en nauwkeurig gewerkt kan worden. Het gebit wordt volledig gevijld en gebalanceerd om een zo optimaal mogelijk resultaat te behalen voor zowel eten als presteren.

Vrijwel alle behandeling kunnen op stal uitgevoerd worden, zelfs de meeste tand- en kiesextracties. Een enkele keer is het aan te raden behandeling in een kliniek te laten uitvoeren of om eerst röntgenfoto’s te maken. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld gevallen van sinusitis, sommige gevallen van EOTRH, of bepaalde kiesextracties. Voor vragen over de mogelijkheden kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen.

Omdat het voor vele paardenhouders moeilijk is om de kwaliteit van een paardentandarts in te schatten, heeft Wouter Demey, van DAP Equide een ‘Charter Kwalitatieve Tandheelkunde’ opgesteld als kwaliteitsgarantie.

Klik hier voor het bekijken van de kwaliteitsgarantie.